EMG (elektromyografie) jako metoda pro sledování účinnosti sportovního tréninku Surface EMG as a method for following-up sports training efficiency - Damian Miklavčič; Tomaž Mercinger; Alenka Maček Lebar (Palacky University, 2005)
Účel této studie byl zhodnotit vhodnost a použitelnost povrchové elektromyografie pro vyhodnocení změn kontrakčních vlastností svalů spojených s tréninkem. Skupina osmi národních juniorských tenistů se zúčastnila šestitýdenního výcvikového programu, který byl zaměřen na zvýšení rychlosti a výbušnosti. Jejich fyzické charakteristiky byly zhodnoceny před a po období programu, a to specifickými tenisovými testy, které měří izometrickou kontrakci trhnutí středního gastroknemického svalu, a zaznamenáváním spektra frekvence EMG při 50% maximální volní kontrakci. Ve specifických tenisových testech se prokázalo, že většina hráčů zlepšila své výkony po výcvikovém období, pouze u 3 hráčů byla zjištěna zvýšená rychlost kontrakce středního gastroknemického svalu, která byla vyjádřena kratší dobou kontrakčního trhnutí po období výcviku. Stejní hráči předvedli vyšší charakteristickou frekvenci (definována jako střední frekvence ležící mezi 6. a 9. decilem spektrální distribuční funkce) a širší EMG spektrum rozkmitu po výcvikovém období. Vysoká korelace byla zjištěna mezi počtem parametrů izometrické kontrakce trhnutí, která byla zlepšena o více než 2 % po období výcviku (Np), poměr mezi charakteristickou frekvencí po období výcviku (fA) a před výcvikovým obdobím (fB) (fA/fB) (p = 0,0065), a také mezi Np a stoupáním lineárního přiblížení závislosti mezi decilovými frekvencemi signálů EMG po období výcviku (dAf) a před výcvikovým obdobím (dBf) (dAf = f(dBf) (p = 0,0035). Korelace mezi počtem parametrů izometrické kontrakce trhnutí, které byly zlepšeny po období výcviku, a změny v charakteristických parametrech EMG evokují použitelnost EMG pro sledování účinnosti sportovního výcviku. The purpose of the present study was to evaluate the applicability of surface electromyography (EMG) for evaluation of training related changes in muscle contractile properties. Eight nationally ranked junior tennis players participated in a six weeks training program designed to increase speed and explosiveness. Their physical characteristics were evaluated before and after the training period by: tennis-specific field tests, measuring isometric twitch contraction of the medial gastrocnemius muscle, and by monitoring the frequency spectrum of the EMG at 50% of the maximal voluntary contraction. All the players improved the results of tennis specific field tests after the training period, but only three players were recognized to increase contractile speed of the medial gastrocnemius muscle expressed by shorter twitch contraction times after the training period. The same three players exhibited higher characteristic frequency (defined as the mean frequency lying between the sixth and ninth decile of the spectral distribution function) and a wider EMG amplitude spectrum after the training period. A good correlation was found between the number of the parameters of the isometric twitch contraction that were improved by more than 2% after the training period (NP) and the ratio between characteristic frequency after the training period (fA) and characteristic frequency before the training period (fB) (fA/fB) (p = 0.0065), as well as between NP and the slope of the linear approximation of the dependence between decile frequencies of the EMG signal after the training period (dAf) and decile frequencies of the EMG signal before the training period (dBf) (dAf = f(dBf)) (p = 0.0035). The correlation between the number of parameters of the isometric twitch contraction that were improved after the training period and the changes in characteristic parameters of EMG suggests the applicability of EMG for following-up sports training efficiency.