Olympijské hry jako kulturní událost The Olympic Games as a cultural event - Zvezdan Savić (Palacky University, 2007)
Olympijské hry se staly událostí zahrnující mnoho sportů, která zaměstnává nejen sportovce z různých zemí, ale také milióny diváků z celého světa. Z hlediska veřejného zájmu tedy převyšují jakoukoliv jinou sportovní nebo kulturní událost. Z iniciativy několika málo zemí a malého počtu sportovců se vyvinul historický fenomén dnešní civilizace, odehrávající se na určeném místě, s vlastními soutěžícími, nabídkou a pravidly. Olympijské hry vyjadřují ideologii různých národů na jediném místě, ideologii náboženství, zvyků, tradic, jazyků nebo obecně kultur. Probíhá při nich masová komunikace mezi soutěžícími a zbytkem celého světa. Sociální, vědecký, sportovně-technický a politický vývoj otevřel sportu jako sociálně-kulturnímu jevu široké obzory a sport se stal obecně prospěšným. Olympijských her se dnes účastní více než sto devadesát zemí. Sportovci a rozhodčí pocházejí z různých sociálních prostředí, což bylo v době, ve které hry vznikly, něco nepředstavitelného. Přesto je sociální komunikace mezi mladými lidmi celého světa v rámci této grandiózní události významným prvkem dnešních olympijských her. Můžeme při nich sledovat mistrovské sportovní výkony i setkávání mladých lidí bez ohledu na ideologii, rasu a náboženství. Právě to činí hry mimořádně krásnými a významnými. Autoři výzkumu se snažili podat podrobnější vysvětlení důležitých kulturních aspektů olympijských her a ukázat jejich sociální kontext. The Olympic Games have become a multi sport event, which entertains not only athletes from different countries, but a world wide audience numbering millions. They therefore exceed any other sports or cultural event when it comes to matters of public interest. Deriving from the initiative of a few countries and a small number of athletes, a historically significant phenomenon of the civilization of today has developed, each time with a designated location, its own competitors, propositions and rules. The Olympic Games represent the ideology of different peoples in one place, the ideology of religions, customs, traditions, languages, or cultures in general. They make mass communication between the contestants and the rest of the world possible. Social, scientific, sports-technical and political evolution has opened up great horizons for sport as a socio-cultural phenomenon, and it has become a common good. Over one hundred and ninety countries take part in the Olympic Games today. Athletes and judges come from various social settings, something which was unimaginable in the day and age from which the Games originate. Yet, what constitutes a landmark of today's Olympic Games is the social communication among the youth of the world within a grandiose event. There we can see athletic mastery and a coming together of young people without regard to ideology, race and religion. This is what makes the Games the most beautiful and most significant event. The authors of this research paper have tried to give a more detailed explanation of the most important cultural aspects of the Olympic Games and to describe their social context.