Wychowanie "co do ciała i zdrowia" w realiach społeczeństwa somatycznego - Anna Gaweł (Nicolaus Copernicus University in Toruń, 2016)
Podjęta problematyka koncentruje się na edukacyjnych aspektach antropologicznie uwarunkowanego związku między ciałem i zdrowiem. Znamienną cechą współczesnego społeczeństwa, określanego mianem somatycznego, jest ekspansja kultury ciała oraz upatrywanie w ciele podstawy formowania się tożsamości przy jednoczesnym niedostrzeganiu konsekwencji zdrowotnych, jakie mogą towarzyszyć dokonywanym na ciele zabiegom. Stąd ważnym zadaniem nauczycieli i pedagogów jest kształtowanie u wychowanków przekonania, że zdrowie jest wartością egzystencjalną oraz o tym, że jego ochrona i doskonalenie może wymagać podejmowania działań, których efekty nie są widoczne na powierzchniach ciała.