KADIN SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ DERSİNDE DENETLEME LİSTESİ UYGULANAN EĞİTİM MODELİNİN ÖĞRENCİLERİN ANKSİYETELERİ ÜZERİNE ETKİSİ - Lale Taşkın; Kafiye Eroğlu; Füsun Terzioğlu; Gülten Koç; Şule Ergöl; Simge Zeyneloğlu; Duygu Vefikuluçay-yılmaz; Hacer Gülen-savaş; Fatma Gözükara; Rukiye Türk; Çiğdem Yücel (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2010)
Amaç: Bu araştırma, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Dersi alanöğrencilere, beceri geliştirme laboratuarı ortamında denetleme listeleri kullanılarak uygulanan eğitim modelinin, öğrencilerin klinik uygulama öncesinde, uygulama sırasında ve uygulama sonunda anksiyete puan ortalamalarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı niteliktedir. Araştırmanın evrenini, 20072008 öğretim yılı güz döneminde İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir ildekiA Üniversite'sinin Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 3. sınıfındaokuyan ve Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Dersi alan 115 öğrencioluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Öğrenci Tanılama Formu, Denetleme listeleri Beceri Değerlendirme Formları ve Durumluk-Sürekli Anksiyete Envanteri kullanılmıştır. Beceri laboratuarında ve dershane ortamında,uygulamaları yapmak üzere öğrenciler 15 kişilik çalışma gruplarına ayrılmıştır.Öğretim elemanının denetiminde öğrencilerin, denetleme listesindekiher bir basamağı tam olarak yapana kadar uygulamayı tekrarlamaları sağlanmıştır. Ders dönemi başında, klinik öncesinde, klinik uygulama sırasındave sonunda öğrencilerin anksiyete düzeyleri belirlenmiştir. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, t testi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin çoğunluğunun 18- 21 yaş grubuarasında yer aldığı belirlenmiştir %54.8 . Öğrencilerin çoğunluğu %60.9 anadolu/süper/fen lisesi mezunudur. Ders döneminin başlangıcında öğrencilerin durumluk anksiyete puanlarının ortalaması X= 40.41 olarak belirlenmiştir. Uygulamanın öncesinde X= 40.02 öğrencilerin durumluk anksiyete puan ortalamasının uygulama sonrası puan ortalamasına X= 44.23 göre daha düşük düzeyde olduğu ve aralarındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır p