Additional Field Player Tactics' Effects to Match Performance During the Numerical Asymmetric Situations In Female Handball - Tolga Şahin; Celal Gençoğlu; Hikmet Gumus (Selcuk University, 2020)
Özet: Bu çalışmanın amacı elit ulasal kadın hentbol takımlarında ek saha oyuncusu kuralının bir taktiksel girişim olarak etkilerini araştırmaktır. IHF 2020 kadınlar dünya şampiyonasında oynanan toplam 39 rekabeti yüksek maç notasyon analizi ile incelenmiştir. Takımların kalecilerini kenara alarak azlıkta hücumu tolere ettikleri ya da eşit sayıda hücumu bozarak sayısal çokluk yakaladıkları durumlarda gol, 7-m ve 2-dak kazanma, atış hatası, teknik hata, boş kaleye gol yeme, boş kaleye kaçan atışlar ve değişme hatası parametreleri her 10 dakika için ayrıca kaydedilmiştir. Tüm maçlarda 5 amp;6 ve 7 amp;6 durumları karşılaştırıldığında tüm parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür. Kazanan ve kaybeden takımların 5 amp;6 ve 7 amp;6 durumlarında ek saha oyunsuyla oynama sonucu analiz edilen parametreler için anlamlı fark bulunmamıştır. Maçın ilerleyen periyotları karşılaştırıldığında hem 5 amp;6 hem de 7 amp;6 durumlarında elde edilen parametrelerde istatistiksel anlamlı farklılık belirlenmemiştir. Çalışma bulguları bu taktiksel varyasyonun hücumda fazla oyuncuyla oynamaktansa ceza alan takımlarca sayısal eşitliği yakalamak üzere daha çok kullanıldığını ve takımların boş kale ile hücum etme riskine karşın anlamlı bir olumsuzlukla karşılaşmadıklarını göstermiştir. Bu araştırma bulguları kadın hentbolunda ulusal takımlar seviyesinde ek saha oyuncusu kuralına başvuran takımların atak etkinliği artışı sağlamadığı ancak boş kaleyle hücum etme riskinin de olumsuz neticeleri de beraberinde getirmediğini göstermektedir.