Etyczne rozważania wokół fragmentu powieści Bruno Jasieńskiego "Zmowa obojętnych. Nie ukończonej powieści część pierwsza" - Mirosław Mielczarek (Jan Dlugosz University, 2020)
Przedmiotem rozważań jest fragment powieści Bruno Jasieńskiego "Zmowa obojętnych. Nie ukończonej powieści część pierwsza". Celem artykułu jest natomiast udzielenie odpowiedzi na pytanie: jak interpretować konstrukt myślowy: "Nie bój się wrogów - w najgorszym razie mogą Cię zabić. Nie bój się przyjaciół - w najgorszym razie mogą Cię zdradzić. Strzeż się obojętnych - nie zabijają i nie zdradzają, ale za ich milczącą zgodą, mord i zdrada istnieją na świecie"? Obrane założenia zrealizowano przy pomocy analizy literatury przedmiotu oraz autorskiego projektu badawczego. Do badań wybrano metodę wywiadu narracyjnego. W postępowaniu badawczym przyjęto strategię jakościową, utożsamianą najczęściej z paradygmatem interpretatywnym, co pozwoliło na rezygnację z hipotez. Grupę badawczą stanowili pedagodzy, których narracje są istotnym dopełnieniem tekstu.