USE OF THE 30 M ACCELERATION TEST FOR PREDICTING RESULTS AT ATHLETIC TESTS OF SPEED ON 60, 100 AND 200 M IN CHILDREN WITH A RANGE OF 10 TO 11 YEARS - Dan Alexandru SZABO; Pia Simona FᾸGᾸRAȘ; Laura CIULEA; Ioan Sabin SOPA (Cluj University Press, 2019)
Introduction: The motor quality speed is not just how quickly someone can run, but is, under the influence of their acceleration, maximal speed of the human movement The human movement speed requires a very good level of strength and power, but also depends on the body weight and resistance The body's ability to accelerate (speed) is one of the main fitness components, important to achieve performance in many sports. Objectives: The study analysis and statistical process the results of two samples of 105 children that practice football and children who do not practice sports regularly, aged between 10 and 11 years The analyzed period was from December 2018 to February 2019. Methods: Methods used in this inquire where preponderant experimental, it was used as assessment method the acceleration test on 30 m, for statistical interpretation it was used the Student t test, D'agostino & Pearson correlation, Unpaired T test with Welch's correction. Results: The results showed that students who practice sports (football or basketball) obtained better results at the 30 m acceleration test than children that don't practice sport at all We obtained statistical significant difference comparing the group of football players and basketball players and the unsportsmanlike children group. Conclusions: The conclusion of the research highlighted the results of the two groups and, most importantly, that the 30m acceleration test could predict the results that children may have on other specific athletic tests: 60m, 100m and 200m The results were markedly different between athlete students and non-athletes, the athletes performing much better However, we haven't noticed a big difference between football players and basketball players. REZUMAT. Utilizarea testului de accelerare pe 30 m în predicția rezultatelor la probele atletice de viteză pe 60, 100 și 200 m la copiii cu vârste cuprinse între 10 și 11 ani. Introducere: Calitatea motrică viteza nu reprezintă doar capacitatea unei persoane să se deplaseze rapid, ci reprezintă, sub influența accelerației sale, viteza maximă a mișcării umane. Viteza de mișcare a omului necesită un nivel foarte bun de forță și putere, dar depinde și de greutatea corporală și de rezistența acestuia. Capacitatea individului de a accelera (viteza) este una dintre principalele componente de motricitate, importantă pentru a atinge performanța în multe sporturi. Obiective: Obiectivul cercetării a fost analiza și procesarea statistică a rezultatelor a două grupe de 105 copii care practică fotbal sau baschet, și copii care nu practică sport în mod regulat, cu vârste cuprinse între 10 și 11 ani. Perioada de desfășurare a studiului a fost cuprinsă între decembrie 2018 și februarie 2019. Metode: Metodele utilizate în acest studiu au fost preponderent experimentale, fiind utilizată ca metodă de evaluare testul de accelerare pe 30 m, pentru interpretarea statistică s-a folosit testul Student t, corelația D'agostino și Pearson, testul T nepereche cu corecția Welch. Rezultate: Rezultatele au arătat că elevii care practică sport (fotbal sau baschet) au obținut rezultate mai bune la testul de accelerare de 30 m decât copiii care nu practică sport deloc. Am obținut o diferență semnificativă statistic comparând grupul de elevi care practică fotbal sau baschet și grupul de copii care nu practică nici un sport. Concluzii: Concluzia cercetării a evidențiat rezultatele celor două grupuri și, cel mai important, faptul că testul de accelerație pe 30 m ar putea prezice rezultatele pe care copiii le pot avea la alte teste atletice specifice: 60m, 100m și 200m. Rezultatele au fost semnificative statistic comparând elevii sportivi și cei care nu practică sport, sportivii performând mult mai bine Cu toate acestea, nu am observat o mare diferență între cei care practică fotbal și cei care practică baschet. Cuvinte cheie: viteză, accelerare, alergare, mișcarea umană