Paranasal sinüs anatomik yapıları ve varyasyonlarının dental volumetrik tomografi ile incelenmesi - Melda Mısırlıoğlu; Rana Nalçacı; Mehmet Zahit Adışen; Yardımcı Selmi Yılmaz (Ankara University, 2011)
Paranasal sinüs bölgesinde oldukça kompleks ve değişken yapılar görülür ve bu bölgede bir çok anatomik varyasyon bulunmaktadır. Endoskopik cerrahi planlanan hastalarda olası komplikasyonların önüne geçebilmek için varyasyonlarınönceden tespiti önem taşımaktadır. Paranasal sinüslerde görülen varyasyonlar; konka bülloza, septum deviasyonu, ager nazi hücresi, kuhn hücreleri, haller hücresi, onodi hücresi, paradoksal orta konka, unsinat proses varyasyonları ve maksiller sinüs hipoplazisi'dir. Bu varyasyonların bir kısmı direkt ekstraoral radyograflarla tespit edilebilir. Ancak direkt radyografiler bölgenin kompleks anatomisini göstermekte çoğu zaman yeterli olmamaktadır. Bilgisayarlı tomografi BT ise bölge hakkında detaylı anatomik bilgi sağlayan üstün görüntüleme yöntemlerinden biridir ve fonksiyonel sinüs cerrahisi öncesi planlamada rutin olarak kullanılmaktadır. Diğer taraftan cone-beam bilgisayarlı tomografi CBCT ise kompakt dizaynı, hızlı görüntüleme zamanı, düşük maliyet ve düşük radyasyon dozu yönünden BT'ye üstünlük sağlamaktadır.Bu derlemede paranasal sinüs bölgesinin kompleks anatomisi gösterilirken, bölgeyi etkileyen geniş spektrumdaki anatomik varyasyonlar CBCT görüntüleri kullanılarak değerlendirilecektir