АПЛІКАЦІЙНА СОРБЦІЙНА ТЕРАПІЯ ГНІЙНО- НЕКРОТИЧНИХ ВИРАЗОК У ХВОРИХ ІЗ НЕВРОІШЕМІЧНОЮ ФОРМОЮ СИНДРОМУ ДІАБЕТИЧНОЇ СТОПИ - M. O. Prystupiuk (Bogomolets National Medical University, 2015)
Резюме. Мета роботи - дослідити клінічну ефективність лікування виразок у хворих з невроішемічною формою синдрому діабетичної стопи (СДС) використанням аплікацій нанодисперсних антимікробних композицій на основі силікатних сорбентів. Під наглядом перебувало 78 пацієнтів, 27 чоловіків (35%) і 51 жінка (65%). Діагностика СДС здійснювалася відповідно до Міжнародного консенсусом з діабетичної стопи. Стан магістрального кровотоку в нижніх кінцівках оцінювали за показником лодижечно-плечового індексу. Хворі отримували комплекс лікування відповідно протоколів МОЗ України. Призначали антибіотики широкого спектру дії, похідні тіоктової кислоти, нейротропні вітамінні препарати, засоби дезагрегантну впливу. Компенсація діабету здійснювалася препаратами інсуліну. Пацієнти були розділені на 2 групи, групу лікування без використання аплікаційної сорбції та групу з використанням аплікацій на виразки сорбційно-антибактеріальної нанокомпозицій. Лікування вважалося ефективним при повній епітелізації виразки. Статистичну обробку результатів дослідження проводили методами параметричної статистики. Результати виконаного дослідження по використанню в комплексному лікуванні гнойнонекротіческіх виразок у хворих з невроішемічною формою СДС свідчать про скорочення термінів загоєння виразок у пацієнтів лікувалися аплікаціями сорбційно-антибактеріальної нанокомпозіціі. Повна епітелізація виразок досягається в середньому на 10 діб швидше в порівнянні з методами лікування виразок без використання аплікаційної сорбції. Тривалість лікування хворих з нейроішеміческіе формою СДС збільшується після 70 років у чоловіків і у жінок. Використання антибактеріальної композиції на основі нанодисперсного кремнезему скорочує термін повної епітелізації виразок в середньому на 10 діб в порівнянні з лікуванням пацієнтів без аплікаційної сорбції.