ЕВОЛЮЦІЯ ТЕНДЕНЦІЙ НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ В МОЛОДІЖНИХ ОРГАНІЗАЦІЯХ ЗАХІДНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ДІАСПОРИ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХХ - ПОЧАТКУ ХХІ СТ. - Вадим ЖУЛКОВСЬКИЙ (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2021)
У статті здійснено аналіз тенденцій національно-патріотичного виховання у молодіжних організаціях західної української діаспори другої половини ХХ - початку ХХІ ст. Розроблено критерії та обґрунтовано періодизацію розвитку національно-патріотичного виховання в молодіжних і студентських організаціях західної української діаспори. Критеріями визначено: соціокультурний (суспільно-історичні передумови та діяльність громадських організацій у здійсненні національно-патріотичного виховання молоді); нормативно-правовий (інституційне забезпечення діяльності молодіжних і студентських організацій в західній українській діаспорі) і організаційно-педагогічний (формування мети, змісту, завдань, форм, методів і засобів національно-патріотичного виховання молоді у молодіжних і студентських організаціях західної української діаспори). З'ясовано, що національно-патріотичне виховання молоді в західній українській діаспорі - це цілеспрямована діяльність виховних інституцій (родини, церкви, рідномовної школи, громадських і молодіжних організацій), спрямована на формування української етнокультурної ідентичності через засвоєння рідної мови та культурних надбань українців, дотримання їх національних традицій і, водночас, на формування громадянина держав проживання, позаяк для багатьох представників молодої генерації вони стали їх батьківщиною - країною народження. Проблема творчого використання напрацьованого закордонним українством досвіду національно-патріотичного виховання молодого покоління у поліетнічному соціумі на сьогодні набуває все більшої актуальності. Закономірно, що провідна роль у цьому належить молоді діаспори, яка бере активну участь у розбудові України як незалежної, демократичної, правової, громадянської держави.