بررسی تأثیر گناه در ایجاد برخی از بیماری‌ها و تبیین الگوهای آن بر پایۀ جهان‌بینی اسلامی - Ali Asghar Zakavi; Rahmatollah Marzband; Mohammad Yousofpoor (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2021)
سابقه و هدف: طب جدید و سنتی در جهت تأمین سلامت و درمان بیماری‌ها به شناخت علل ایجاد بیماری توجه جدی دارند. شناخت علت گام نخست در درمان بنیادی بیماری‌ها است. هدف این نوشتار بررسی چگونگی تأثیر گناه در بروز برخی از بیماری‌های جسمی و تبیین الگوهای آن بر پایۀ جهان‌بینی اسلامی بود. روش کار: این مطالعه از نوع کتابخانه‌ای و تحلیل محتوا است. ابتدا با جست‌وجو در منابع اصیل اسلامی، نرم‌افزارهای جامع‌التفاسیر و جامع‌الاحادیث و مقالات موجود در پایگاه‌های استنادی مانند آی.اس.سی، مگیران، اس.آی.دی و نورمگز داده‌های اولیۀ مرتبط با سؤال تحقیق، جمع‌آوری و سپس این داده‌ها، با توجه به هدف پژوهش تجزیه‌و‌تحلیل و نتایج آن دسته‌بندی شد. مؤلفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: نتایج نشان می‌دهد که گناهان یکی از عوامل مؤثر در ایجاد برخی از بیماری‌های جسمی است؛ آیات و روایات نیز بر این تأثیرگذاری صحه گذاشته است. تحلیل یافته‌ها نشان می‌دهد که این تأثیرگذاری با سه الگو قابل تبیین است: تأثیر مستقیم با ایجاد اختلال در عملکرد اعضا، تأثیر غیرمستقیم با ایجاد مشکلات روحی-روانی و تأثیر بر اساس قانون علّیت و قاعدۀ ناهماهنگی. نتیجه‌گیری: با عنایت به جاری‌بودن قانون علّیت و اصل تأثیر و تأثر در همۀ موجودات مادی و غیرمادی، ماهیت گناه و معصیت، حرکت بر خلاف نظام تکوین است و این ناهماهنگی با نظام هستی می‌تواند موجب بروز برخی از اختلالات در نظام هستی ازجمله در بدن انسان و ایجاد بیماری‌های جسمی گردد.