Termín "evoluce" a jeho vymezení a použití v českých a britských učebnicích přírodopisu a biologie - Lucie Müllerová (Karolinum Press, 2015)
Studium evoluce a evolučních mechanismů zahrnuje několik odlišných přístupů a v důsledku toho je pojem evoluce definován různými způsoby nebo je zaměňován s jinými pojmy, jako například přírodní výběr nebo Darwinova teorie. Diference v užívání daných pojmů však může vést z hlediska vzdělávání k mnohým miskoncepcím. Proto je vhodné ověřit, zda učebnice žákům poskytují prostor se v dané problematice orientovat. Předmětem výzkumu jsou pojmy "evoluce, "evoluční teorie, "biologická evoluce, "Darwinova teorie a "přírodní výběr vyskytující se v českých a britských učebnicích přírodopisu a biologie. Do výzkumu je zahrnuto celkem 32 učebnic. Hlavním cílem je určení četnosti uvedených pojmů v učebnicích a následně prostřednictvím obsahové analýzy definic porovnání konkrétních předem stanovených výrazů v dané definici. Definice pojmů "evoluce, "evoluční teorie a "biologická evoluce jsou dále konfrontovány s obsahem definic evolučních biologů, a zároveň je za pomoci hierarchické shlukové analýzy znázorněna jejich vzájemná podobnost. Výsledky výzkumu ukazují, že v českých učebnicích se nejčastěji vyskytuje pojem "Darwinova teorie a v britských učebnicích pojem "přírodní výběr. Z hlediska podobnosti definic zkoumaných pojmů je zjištěno, že definice "evoluce, "biologická evoluce a "evoluční teorie jsou v českých i britských učebnicích poměrně různorodé na rozdíl od definic evolučních biologů, kde jsou přes určitou variabilitu obsahy definic nápadně podobnější. Na základě obsahové analýzy jsou shrnuty a představeny takové výrazy, které se zdají zásadní pro porozumění dané definici či takové, které se mohou  jevit jako určitý faktor ovlivňující vznik žákovských miskoncepcí. V případě definic pojmu "evoluce je zjištěno, že české učebnice vystihují "evoluci většinou jako "vývoj organismů nebo "vznik nových druhů. Britské učebnice obsahují především "změnu organismů v průběhu času a definice evolučních biologů zahrnují nejčastěji "změnu genů v populaci.