SPORT CONTESTS, GAMES AND PHYSICAL EXERCISES ON THE TERRITORY OF THE ROMAN EMPIRE - Horea MOȘNEAG; Codruța Florina BULDUȘ (Cluj University Press, 2016)
The aim of this research is to bring the history of sport and physical education in the Roman Empire to the current knowledge. The intrinsic value of written and archaeological sources about ancient roman sports is great. Some literary, epigraphic and numismatic sources, those that are direct sources cannot be disputed. They must be taken as such. Archaeological sources, which are certainly more numerous and more widespread, can be interpreted both in terms of representation and interpretation. At the same time, however, the advertising policy of sports becomes difficult to understand, although it is comparable to nowadays policy, based more on interpretation. Întrecerile cu caracter sportiv, jocurile publice și exerciţiile fizice pe teritoriul imperiului roman. Scopul lucrării este acela de a aduce istoria sportului, a educaţiei fizice din Imperiul Roman, la nivelul cunoştinţelor actuale despre acest subiect. Valoarea intrinsecă a surselor scrise și arheologice antice despre sportul roman este mare. Unele surse literare, epigrafice și numismatice, cele care sunt surse directe nu pot fi disputate. Acestea trebuie să fie luate așa cum sunt scrise. Sursele arheologice, care sunt cu siguranță mai numeroase și mai răspândite, pot fi interpretate atât în termeni de reprezentare și de interpretare. În același timp, politica de publicitate a sportului devine greu de înțeles, deși este comparabil cu politica de astăzi, bazată mai mult pe interpretare.  Cuvinte-cheie: stadium, pugilat, duumvirat, pancraţiu, pentatlon, palestra.