Komplike bir travma olgusu ve tedavisi 22 aylık takip - Sinem Saat; Hayriye Sönmez; Banu Kürkçü; Kıvanç Türkoğlu (Ankara University, 2011)
Bu olgu bildirisinde; travma sonucu komplike diş ve destek doku yaralanması görülen çocuk hastanın tedavisinin ve klinik takiplerinin sunulması amaçlanmıştır. Karşılaştığı travma nedeniyle komplike bir şekilde yaralanan 10 yaşındaki bir erkek hasta 4 saat sonra kliniğimize başvurmuştur. Yapılan ağız içi ve dışı muayene sonucunda, 11-21 numaralı dişlerinde avülsion ve 14 numaralı dişinde ekstrüzyon ve lateral luksasyon, sağ dudak köşesinde ve kaşında yırtık olduğu tespit edilmiştir. Nemli ortamda kliniğimize ulaştırılan 11-21 numaralı dişler, soket steril salin solüsyonuyla temizlendikten sonra, lokal anestezi altında replante edilmiştir. 14 numaralı diş parmak basıncıyla yerleştirilip dişler 1. büyük azılara kadar ortodontik telle splintlenmiştir. 1 hafta sonra 11-21 numaralı dişlere kanal tedavisi başlanmış, 4. haftanın sonunda splint çıkarılmıştır. Kalsiyum hidroksit tedavisinin ardından dişlerin daimi kanal dolgusu guta-perka konlar ve AH Plusla yapılmış, dişler kompozit rezinle restore edilmiştir. Dişler 22 ay süreyle klinik ve radyografik olarak kontrol edilmiştir. Bu olguda, avülsiyon yaralanması sonrası replante edilen üst ön santral dişlerin tedavisinin başarılı olduğu ve kök gelişimi tamamlanmadan ekstrüze olan küçük azı dişinin, yeniden konumlandırıldığında kök gelişiminin devam ettiği ve takip süresi boyunca canlılığını koruduğu gözlenmiştir