PERTURBĂRILE MORFOLOGICE ALE MATURILOR ÎN ZONA DENTO-MAXILO-FACIALĂ CU DESPICĂTURI CONGENITALE - Victor BOBEICĂ; Ion EȘANU; Cristina POȘTARU; Gheorghe GRANCIUC (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Studiile epidemiologice arată că prevalenţa despicăturilor labio-maxilo-palatine (DLMP) variază sub acţiunea fac- torilor, precum statusul socio-economic, locaţia geografică, fundalul rasial. În Europa prevalenţa medie a DLMP este de 0.62:1000. În 70% din cazuri despicăturile labio-palatine sunt non-sindromice, în timp ce restul de 30% sunt sindromice. Cercetări în Republica Moldova au realizat Lupan I. (1991), Granciuc Gh. (1986-2021), Railean S. (2010-2022) [1-11]. În România, prevalența la naștere este aproximativ 1:800. Au fost studiate 44 modele de studiu maxilare, obținute la 22 pacienți cu diverse forme de despicături congenitale ale buzei, crestei alveolare și palatului, care au suportat o intervenție chirurgicală în copilărie.Deviațiile clinice ale adulților cu despicături congenitale în zona maxilo-faciala si severitatea acestor tulburări de- pinde de tipul de patologie congenitală, de amploarea leziunii și, de asemenea, de calitatea intervențiilor chirurgicale. S-a stabilit o diferență în dimensiunile medii ale arcadei dentare și deformării acesteia, datorate sechelelor postchirurgicale despicăturii unilaterale și bilaterale penetrante a buzei superioare, a procesului alveolar și a palatului.