Üstün Yetenekli Öğrencilerin Okuduğunu Anlama ile Dinlediğini Anlama Becerileri Arasındaki İlişki - Suna Özcan (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2023)
Dinleme ve okuma becerileri eğitimde yoğun bir şekilde kullanılan alıcı dil becerileridir. Eğitim - öğretime geçişle birlikte sistemli bir şekilde öğretimi amaçlanan bu becerilerdeki başarılar öğrencilerin hem dil becerilerinde hem de akademik becerilerinde önemli bir yer edinmektedir. Bu nedenle bu becerilerin gelişimi için yapılan eğitim-öğretim faaliyetlerinde bireysel farklılıkların dikkate alınması önemli hale gelmektedir. Bireysel farklılıkların dikkate alınması gereken gruplar arasında özel yetenekli/üstün yetenekli öğrenciler de yer almaktadır. Akranlarından farklı özellikler taşıyan bu bireylerin dinlediğini anlama ve okuduğunu anlama becerilerinin belirlenip buna uygun şekilde öğretim sürecinin farklılaştırılması eğitim haklarının kazandırılmasında önemlidir. Bu nedenle bu araştırmada özel yetenekli öğrencilerin alıcı dil becerileri olan dinlediğini ve okuduğunu anlama becerilerinin çeşitli demografik bilgiler doğrultusunda incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 2021-2022 eğitim-öğretim yılında İstanbul'da bulunan iki farklı bilim ve sanat merkezinde eğitim gören 181 beşinci sınıf ve 65 altıncı sınıf özel yetenekli öğrenci olmak üzere 246 kişilik örneklem grubu olarak seçilmiştir. Araştırmanın amacı doğrultusunda ilişkisel tarama modeli ile veriler toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre 5. sınıfa giden öğrencilerin dinlediğini ve okuduğunu anlama becerileri 6. sınıfa giden öğrencilere göre daha yüksektir. Kız öğrencilerin dinlediğini ve okuduğunu anlama becerileri erkeklere göre daha yüksektir. Özel yetenekli öğrencilerin okuduğunu anlama ile dinlediğini anlama becerileri arasında anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir.