Hızlı üst çene genişletmesi'nin tıbbi faydaları: Literatür derlemesi - İbrahim Yavuz; Ali Kiki; Koray Halicioglu (Cumhuriyet University, 2011)
<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]--><!--[if gte mso 9]> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <mce:style><! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} --> <!--[endif] --> Hızlı üst çene genişletmesi (RME) iskeletsel seviyede meydana gelen üst çene darlığının tedavisi amacıyla sıklıkla kullanılan bir ortodontik tedavi yöntemidir. RME ile sadece daralmış üst çene genişlemekle kalmaz aynı zamanda üst çenenin genişlemesine bağlı olarak nazal hava yolu boyutlarında ve burun solunumunda artış, tensör ve levatör veli palatini kaslarında gerilmelere bağlı olarak ise östaki tüpünün fonksiyonlarında düzelme ve orta kulak iltihabında azalma da meydana gelmektedir. RME'nin altını ıslatma alışkanlığı üzerine de iyileştirici etkiye sahip olduğu pek çok yazar tarafından bildirilmiştir. Bu makalede RME'nin tıbbi faydaları ile ilgili literatürler gözden geçirilmiştir. Anahtar kelimeler: Hızlı üst çene genişletmesi, nazal hava yolu direnci, iletim tipi işitme kaybı, altını ıslatma. Abstract Rapid maxillary expansion (RME) is a orthodontic treatment procedure which has been routinely used to correct transversal maxillary skeletal constriction. RME not only expands the constricted maxilla, but also results in an increase in nasal dimensions and improvement in nasal respiration, normal Eustachian tube functions with stretching in tensor and levator veli palatini muscles and a reduction in the middle ear infections. A lot of authors have informed that RME was effective on the healing of nocturnal enuresis, additionally. The purpose of this article is to review of this literatures related to medical profits of RME. Key words: Rapid maxillary expansion, nasal airway resistance, conductive hearing loss, nocturnal enuresis.