VITAMINA D: IMPLICAŢII MULTIPLE, NOI PERSPECTIVE - Laura Florescu; Laura Mihaela Trandafir; Dana Elena Mîndru; Oana-Raluca Temneanu (Amaltea Medical Publishing House, 2018)
Deficitul de vitamină D reprezintă o problemă globală de sănătate publică, la toate grupele de vârstă, provocată în principal de expunerea insuficientă la lumina soarelui, diete necorespunzătoare, absorbție şi utilizare ineficiente, cerințe crescute sau pierderi mai mari. Cunoscând implicațiile vitaminei D în organism şi perioadele sensibile de creştere şi dezvoltare, este important să se efectueze determinări biologice, pentru o profilaxie adecvată şi pentru a interveni prompt când apar modificări. Grupele de vârstă la care se recomandă administrarea vitaminei D sunt sugarii (indiferent dacă sunt alimentați natural, cu formulă sau alimentație complementară) şi adolescenţii. În afară de rolul binecunoscut al vitaminei D în metabolismul fosfo-calcic, se discută din ce în ce mai mult de implicarea vitaminei D în patogenia bolilor non-musculo-scheletice.