DOVEZI EXPERIMENTALE PRIVIND EFECTUL BENEFIC AL TRATAMENTULUI PRECOCE CU ETANERCEPT ÎN ARTRITA JUVENILĂ IDIOPATICĂ - Elena Simona Tucaliuc; Ionela Lăcrămioara Şerban; Cristina Oprişa; Loredana Hurjui; M.M. Hogaş; D. Tucaliuc; D.N. Şerban; Stela Goţia (Amaltea Medical Publishing House, 2012)
Statusul infl amator sistemic este implicat în leziunile vasculare incipiente. Artrita indusă de adjuvant la şobolan este un model de artrită experimentală frecvent utilizat, datorită caracteristicilor comune cu artrita reumatoidă. Obiectiv: Studiu experimental privind afectarea relaxării endotelio-dependente la şobolani cu AIA şi efectul terapiei imunomodulatoare cu etanercept. Material şi metodă: Am utilizat şobolani Wistar masculi, cu greutatea variind între 250-300 g. Artrita a fost indusă printr-o singură injectare intradermică de 0,1 ml adjuvant complet Freund la nivelul suprafeţei plantare a lăbuţei drepte. Severitatea artritei a fost cuantifi cată prin metoda pletismometrică. Injectarea subcutanată de etanercept s-a efectuat de două ori pe săptămână, începând cu ziua 22 postimunizare, timp de 21 de zile. Reactivitatea vasculară a fost determinată la nivelul arterei poplitee. După precontractarea cu fenilefrină, am determinat răspunsul vasodilatator la acetilcolină. Rezultate: Vasodilataţia indusă de acetilcolină la nivelul inelelor de arteră poplitee este semnifi cativ mai mică în loturile de şobolani cu AIA, comparativ cu loturile de control. Etanerceptul reduce disfuncţia endotelială la şobolanii cu AIA. Concluzii: Statusul infl amator cauzează o disfuncţie endotelială semnifi cativă la şobolanii cu AIA. Terapia imunomodulatoare cu etanercept a îmbunătăţit semnifi cativ disfuncţia endotelială.