Rezultatele tardive după aplicarea metodei de plastie ulterior amputării anterioare a labei piciorului. - Ion Mereuţă; Dumitru Butucel; Ion Dascaliuc; Sergiu Mura; Nicolae Dolganiuc; Veronica Şveţ (Academy of Sciences of Moldova, 2018)
Sunt cunoscute multiple metode de amputare a părţii anterioare a labei piciorului, care sunt aplicate în traumatologie, endocrinologie, chirurgia vasculară etc. Este cunoscută metoda de amputare a labei piciorului după Sharpe, care nu întotdeauna poate fi aplicată în tumorile aparatului locomotor cu localizare pe partea plantară a labei piciorului partea anterioară fără dereglarea funcţiei statico-dinamice a membrului inferior. Metoda propusă şi implementată de plastie după amputarea anterioară a labei piciorului permite înlăturarea radicală a tumorii păstrând fincţiile statico-dinamice ale membrului inferior şi anume a funcţiei de sprijin, ceea ce contribuie la o reabilitare precoce a acestor bolnavi şi o ameliorare a calităţii vieţii lor şi poate fi aplicată nu numai în tumorile aparatului locomotor, dar şi în cazul afectării părţii plantare a labei piciorului de diferite origini. Rezultatele tardive sunt apreciate atât la 5, cât şi la 10 ani, cu 95,2% şi 50,3% respective. Cercetarea necesită a fi continuată şi în aspectul reabilitare-dizabilitate.