Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan bireylerin primer bakım vericilerinin gereksinimleri, bakım verme yükü ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi - Filiz Selen; Sultan Kav (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2014)
Amaç: Bu çalışma Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı KOAH olan bireylerin primer bakım vericilerinin gereksinimleri, bakım verme yükü ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki araştırma Ankara'daki iki üniversite hastanesi ve bir devlet hastanesinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 1 Ocak 2008- 31 Mayıs 2008 tarihleri arasında ulaşılabilen 18 yaşından büyük, çalışmaya katılmaya istekli 245 primer bakım verici birey oluşturmuştur. Veriler, hasta ve bakım vericiler için ayrı hazırlanan anket formu ve Bakım Verme Yükü Ölçeği Burden Interview ile elde edilmiş olup, tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra korelasyon, Mann-Whitney U testi ve Bonferroni düzeltmeli KruskallWallis H testi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: KOAH'lı hasta bireylerin yaş ortalaması 67.05 ± 9.8 Dağılım aralığı= 47-89 yaş , primer bakım vericilerin yaş ortalaması 53.94 ± 9.3 yıl Dağılım aralığı= 32-69 yaş arasında dağılım göstermiştir. Bakım vericilerin %88.6'sının kadın, %47.7'sinin ev hanımı, %46.1'inin ortaokul mezunu ve %57.6'sının hastanın karısı olduğu belirlenmiştir. Hastaların ortalama 7 yıldır KOAH tanısı ile izlendiği ve tamamına yakınının evde oksijen tedavisi aldığı %98.8 ; ancak bakım vericilerin %59.1'inin oksijen tedavisine ilişkin eğitim almadığı belirlenmiştir. Bakım vericilerin Bakım Verme Yükü Ölçeği'ne göre puan ortalaması 50.2 ± 8.7 olarak elde edilmiş olup yaş ilerledikçe puanlarının azaldığı p