Технологія моделювання кінематичної структури рухів у процесі технічної підготовки кваліфікованих метальників списа - Аleksandr Кlimashevsky; Еlena Коzlova (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2018)
Актуальність. Розробка й використання моделей пов'язані з моделюванням - процесом побудови, вивчення та використання моделей для визначення й уточнення характеристик та оптимізації процесу спортивної підготовки й участі в змаганнях. Тому розробка технології моделювання кінематичної структури рухів у процесі технічної підготовки кваліфікованих метальників списа є актуальним науковим напрямом, що потребує детального вивчення й обґрунтування. Мета та методи дослідження. Розробити технологію моделювання кінематичної структури рухів у процесі технічної підготовки кваліфікованих метальників списа. Для досягнення мети використовували такі методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури та інформації світової мережі Інтернет; відеозйомка; відеокомп'ютерний аналіз; моделювання; методи математичної статистики. Результати роботи. Розроблено середньогрупові моделі біомеханічної структури рухових дій метальників списа, регресійні моделі техніки метання списа, прогностичні модельні характеристики техніки метання списа й на цій основі обґрунтовано технологію моделювання кінематичної структури рухів у процесі технічної підготовки кваліфікованих метальників списа. Висновки. Розроблено й обґрунтовано технологію моделювання кінематичної та динамічної структури рухів у процесі технічної підготовки кваліфікованих метальників списа. Технологія спрямована на досягнення заданих спортивних результатів на основі розроблених середньогрупових, регресійних моделей і прогностичних модельних характеристик, які є основою для вибору засобів спеціальної підготовки, максимально наближених за формою й структурою до змагальної діяльності, що сприяє вдосконаленню технічної майстерності  спортсменів, котрі спеціалізуються в метанні списа.