Managementul tulburărilor respiratorii obstructive în somn la copilul 2-18 ani din perspectiva Societăţii Europene de Pneumologie (ERS) - Sorina Chindris; Doina-Anca Pleşca (Amaltea Medical Publishing House, 2020)
Tulburările respiratorii obstructive din timpul somnului la copil şi adolescent reprezintă o patologie de actualitate atât prin prisma mecanismelor de evaluare diagnostică, cât şi prin cea a măsurilor terapeutice aflate în continuă abordare multidisciplinară. Experţii din cadrul Societăţii Europene de Pneumologie au încercat să prezinte un guideline în evaluarea şi managementul copilului cu tulburări respiratorii obstructive apărute în timpul somnului (SASO). În acest articol vom aborda populaţia pediatrică cuprinsă între 2 şi 18 ani. SASO este definit prin prezenţa semnelor şi a simptomelor specifice obstrucţiei parţiale sau complete a căilor respiratorii superioare, evenimente care apar în timpul somnului. Evaluarea obiectivă a SASO se face, de elecţie, prin folosirea polisomnografiei ca metodă de diagnostic. Astfel, un indice apnee:hipopnee > 5 evenimente/oră sau un indice apnee:hipopnee > 1 eveniment/oră, dar, în prezenţa factorilor de risc sau a comorbidităţilor asociate, se impune instituirea metodelor de tratament specifice. Adenoidectomia rămâne prima linie de tratament a SASO la copiii cu hipertrofie adenoidoamigdaliană. Măsurile intervenţionale sunt extrem de variate. Astfel, pot să fie utilizate dispozitive orale, se poate institui terapie cu ventilaţie noninvazivă, terapie medicamentoasă sau intervenţie chirurgicală etc. Fiecare măsură intervenţională va fi individualizată cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii fiecărui pacient în parte. Rolul lor este de a obţine ameliorare/ vindecare clinică şi de a înlătura eventualele complicaţii care pot apărea în timp. Toate aceste aspecte complexe aduc împreună medici din specialităţi diferite, pentru a oferi pacienţilor cele mai eficiente îngrijiri şi servicii medicale.