Ibuprofen, un medicament utilizat în durere, inflamaţie şi febră - Simona Negreş (Amaltea Medical Publishing House, 2019)
Ibuprofenul este un antiinflamator nesteroidian (AINS) din clasa derivaţilor de acid propionic, utilizat astăzi pe scară largă pentru tratamentul durerii, febrei şi infl amaţiei de diverse etiologii. Mecanismul principal de acţiune al substanţei constă în inhibiţia neselctivă a ciclooxigenazelor 1 şi 2 (COX1/2) urmată de scăderea formării prostaglandinelor proinfl amatoare, pirogene şi algogene. Studii clinice randomizate, controlate activ sau cu placebo susţin efi cacitatea ibuprofenului, administrat ca monoterapie sau în asocieri, în doză unică sau doze repetate, în aceste stări patologice. Datele de siguranţă publicate în literatură arată faptul că ibuprofenul este unul dintre cele mai utilizate AINS, pe de-o parte datorită efi cacităţii, iar pe de altă parte datorită profilului de reacţii adverse redus.