Zjawisko cyberprzemocy w kontekście bezpieczeństwa dzieci w sieci - Katarzyna Król; Aleksander Zawadzki (The Bronislaw Markiewicz State Higher School of Technology and Economics in Jaroslaw, 2020)
Artykuł podejmuje problematykę cyberprzemocy jako zjawiska coraz bardziej powszechnego, ze względu na łatwy dostęp do nowoczesnych technologii informacyjnych i komunikacyjnych, również wśród dzieci i młodzieży. Mylne wyobrażenie, że w sieci jest się anonimowym i bezkarnym, powoduje szereg zachowań, które są nieprzyzwoite, obsceniczne i często niezgodne z obowiązującym prawem. Okazuje się jednak, że ofiary cyberprzemocy są chronione przez prawo, a cyberprzestępcy ponoszą konsekwencje za swoje czyny. Taka sytuacja to jednak ostateczność, dlatego tak ważna jest profilaktyka i uświadamianie nawet najmłodszych dzieci, gdyż skutki cyberprzemocy mogą być ogromne, przejawiające się w problemach natury emocjonalnej i psychicznej, a nawet poważniejsze, prowadzące do wykluczenia, depresji i samobójstw.