ПРОБЛЕМИ ДІТЕЙ ТА УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ В УКРАЇНІ ТА ЯПОНІЇ - Г.А. ГОЛОС (Alfred Nobel University Publisher, 2019)
При висвітленні здобутків і перспектив розвитку будь-якої педагогічної системи нерідко якість життя нового покоління, труднощі, з якими вони стикаються, залишаються осторонь. Тим не менш, як свідчать огляди міжнародних організацій (OECР, ЮНІСЕФ, ВОЗ), вироблення подальших освітніх стратегій неможливе без роботи над помилками - усунення перешкод, що є на заваді розвитку людського потенціалу. У статті розглядаються проблеми сучасних дітей та учнівської молоді під кутом зору їхнього добробуту у двох освітніх системах - українській і японській. Проаналізовано фізичний, психічний і соціальний виміри добробуту. Констатовано чинники, що негативно впливають на фізичне здоров'я нового покоління в обох культурах. Досліджено роль освіти у формуванні здоров'язбережувальної компетентності школярів у контексті культури харчування, активного стилю життя, репродуктивного здоров'я. Виявлено причини, що зумовлюють психічну нестійкість у сучасних дітей та учнівської молоді; явище соціофобії. У статті звернено увагу на особливість нових форм булінгу, зумовлених віртуалізацією. Розглянуто проблему соціального добробуту нового покоління у світлі питання дітей та учнівської молоді поза освітою, навчанням і зайнятістю.