Crear i gestionar coneixement en xarxa: agents i processos implicats - Marta Fuentes Agustí; José Luís Muñoz Moreno (Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa, Universitat de València, 2013)
El propòsit d'aquest article és delimitar les funcions i rols dels principals agents i els processos que intervenen a la creació i gestió del coneixement (CGC) en xarxa des d'una plataforma virtual. Recull, al respecte, alguns dels resultats més destacats que es deriven de la recerca "Agents i processos a la gestió del coneixement en xarxa" (I+D+i). El procés de recerca seguit ha suposat, fonamentalment, la posada en marxa de 5 xarxes de CGC des d'una plataforma virtual (Moodle) sostinguda en el debat com a estratègia; també la realització d'un treball de camp que ha considerat un qüestionari d'autodiagnòstic per a 15 directius i especialistes en desenvolupament organitzacional, 10 entrevistes e profunditat a moderadors i gestors del coneixement, 2 seminaris amb experts, 1 diari de camp per a les xarxes i l'anàlisi bibliogràfic. Els resultats criden l'atenció sobre les funcions i rols del responsable institucional, el promotor de la xarxa, el tècnic informàtic, el gestor del coneixement i el participant, com a agents clau; i sobre els condicionants que afavoreixen els processos de planificació, desenvolupament i difusió de la CGC en xarxa. També, es concreten algunes propostes per a millorar l'eficiència d'aquets agents i processos front una CGC en xarxa al servei dels professionals i la millora de les organitzacions.