بررسی اثر کفی تکسچر بر طیف فرکانس نیروهای عکس‌العمل زمین در کودکان دارای طیف اتیسم طی راه رفتن - ماهرخ دهقانی; امیرعلی جعفرنژاد گرو; محمد عبداله پور درویشانی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2020)
مقدمه و اهداف استفاده از کفی تکسچر در افراد اتیسم میتواند بر مکانیزم راه رفتن تأثیرگذار باشد. این عامل در طی راه رفتن، عامل بالقوهای در تغییر محتوای فرکانسی نیروهای عکس العمل زمین میباشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر کفی تکسچر بر طیف فرکانس نیروهای عکس العمل زمین در کودکان دارای اتیسم طی راه رفتن بود. مواد و روش ها تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی بود. جمعیت مورد مطالعه کودکان دارای طیف اتیسم و نوع نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. 10 کودک اتیسم بهصورت هدفمند با دامنه سنی 7-8 سال در تحقیق حاضر شرکت کردند. برای اندازه گیری محتوای فرکانسی نیروهای عکس العمل زمین با و بدون کفی تکسچر و پای برهنه از دستگاه فوت اسکن ) نرخ نمونه برداری: 300 هرتز)استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده های آماری از آزمون آنالیز واریانس با اندازه های تکراری استفاده شد. یافتهها نتایج تحقیق حاضر نشان داد که طیف فرکانس نیروهای عکس العمل زمین در هیچیک از متغیرهای مولفه ی عمودی نیروهای عکس العمل زمین، انگشت شست پا و انگشتان 2 تا 5 در سه شرایط پای برهنه، کفش و کفی LP معنادار نبوده است (0/05<P). همچنین تعداد هارمونی های ضروری در استخوان کف پایی سوم در شرایط راه رفتن با کفی در مقایسه با پای برهنه 29/32 درصد کمتر بوده است (0/044=P، 1/13=d). به علاوه، تعداد هارمونی های ضروری در استخوان کف پایی پنجم در شرایط راه رفتن با کفی در مقایسه با کفش 27/19درصد کمتر بوده است (0/031=P، 1/33=d). نتیجه گیری تحقیق حاضر نشان داد استفاده از کفی باعث کاهش تعداد هارمونی های ضروری در استخوان کف پایی در مقایسه با راه رفتن با کفش گردید، اما بر اکثر متغیرهای طیف فرکانس در اکثر نقاط کف پایی تاثیر معناداری را نشان نداد؛ بنابراین میتوان استفاده از این کفی را برای افراد نابینا توصیه نمود. انجام پژوهش های بیشتر در این زمینه توصیه می شود.