HIPOGLICEMIA SEVERĂ PERSISTENTĂ PRIN DEFICIT DE HORMON DE CREŞTERE - Corina Duncescu; Monica Mărăzan; Adela Chiriţă-Emandi; Ramona Stroescu; Ioana Micle (Amaltea Medical Publishing House, 2012)
Introducere. În copilărie, hipoglicemia persistentă are un impact negativ major asupra dezvoltării structurale şi funcţionale a creierului. În perioada de sugar, hipoglicemia poate fi forma de prezentare a defi citului de hormon de creştere (GH). Scop. Prezentarea evoluţiei sub tratament substitutiv cu GH în cazul unei fetiţe cu hipoglicemie severă persistentă din perioada de sugar. Material şi metodă. Copilul se internează în clinica noastră la 3 ani în vederea stabilirii etiologiei şi tra tamentului hipoglicemiilor. Am realizat profi lul somatometric, biologic şi hormonal până în momentul prezentării în clinica noastră. Pe lângă somatometrie, am obţinut determinări sanguine metabolice şi hormonale repetate, testul de stimulare a secreţiei de GH cu arginină, radiografi e de vârstă osoasă. Interpretarea rezultatelor a fost îngreunată de tratamentul cu Prednison "a la longue" (2 ani şi 6 luni), instituit la debutul hipoglicemiilor. Rezultate. Am stabilit diagnosticul de hipoglicemie severă persistentă prin defi cit de GH şi am instituit tratamentul substitutiv. Evoluţia a fost spectaculoasă atât din punct de vedere al simptomatologiei, cât şi somatometric, biologic şi hormonal. Concluzii. Managementul unui copil cu hipoglicemie severă persistentă este difi cil şi impune o abordare complexă. În cazul de faţă, certitudinea diagnostică a venit odată cu evoluţia spectaculoasă sub tratament substitutiv cu hormon de creştere uman recombinat.