Normal Doğum Yapan Kadınların Doğum Deneyimlerini Etkileyen Faktörlere Yönelik Görüşleri: Nitel Çalışma - Elif Keten Edis (Atatürk University, 2024)
Amaç: Bu çalışma vajinal doğum yapan kadınların doğum deneyimlerini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Yöntemler: Bu araştırma tanımlayıcı fenomenolojik tasarımdadır. Çalışma Ocak - Haziran 2023 tarihleri arasında vajinal doğum yapan 17 kadın ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış form kullanılarak yapılan derinlemesine bireysel görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Verilerin analizinde tematik analiz kullanılmıştır.Bulgular: Verilerin analizi sonucunda; "Normal doğum algısını etkileyen faktörler" ve "Olumlu doğum deneyimleri; Güvenilir ve destekleyici bakım" temaları belirlenmiştir. "Normal doğum algısını etkileyen faktörler" teması "Daha önceki doğum deneyimleri", "Doğum anında yaşanan sorunlar" ve "Sağlık profesyonelleriyle iletişim" alt temalarından; "Olumlu doğum deneyimleri; Güvenilir ve destekleyici bakım" teması "Saygı ve önemsenme", "Yalnız olmadığını hissetme", "Güler yüzlü, içten yaklaşım" ve "Cesaret verme" alt temalarından oluşmuştur.Sonuç: Daha önceki doğum deneyimlerinin, doğumda yapılan müdahalelerin, destekleyici bakım ve iletişim şeklinin kadınların doğum deneyimleri üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir.