Aktuelnost pedagoških ideja Vase Pelagića - Весна Ковачевић (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2021)
U istoriji pedagogije značajno mjesto zauzimaju prosvjetiteljske ideje koje su nastale kao reakcija na tradicionalnu školu i njene odrednice. Kritikujući staru tradicionalnu školu te vjerujući u neograničene moći vaspitanja i obrazovanja prosvjetitelji su smatrali da je uz pomoć reforme škole moguće stvoriti bolje ljude i novo, humanije društvo. Ovakvo mišljenje je zastupao i Vasa Pelagić koji je izložio niz progresivnih ideja uz čije bi ostvarivanje po njegovom mišljenju moglo doći do preobražaja vaspitanja i obrazovanja mladih.  U vremenu u kojem je živio Vasa Pelagić ovakve ideje su nazivane utopističke, osuđivane su, kritikovane zbog čega mnoge od njih nisu bile prihvaćene i praktično ostvarene.    U želji da saznamo da li su i u kojoj mjeri navedene ideje danas aktuelne opredjelili smo se za istraživanje znajući da su takva istraživanja u današnjem vremenu rijetkost.  Cilj ovog rada jeste da ukaže u kojoj su mjeri aktuelne ideje Vase Pelagića, odnosno koliko su praktično ostvarene u današnjim školama. Autor je u prvom dijelu rada dao pregled ideja Vase Pelagića koje se odnose na nastavu, nastavne sadržaje i učitelja. U drugom dijelu rada prikazuju se rezultati empirijskog istraživanja o aktuelnosti navedenih ideja koje je sprovedeno među učenicima u Osnovnoj školi Borisav Stanković u Banjoj Luci (N=216). Rezultati istraživanja pokazuju da su mnoge ideje Vase Pelagića aktuelne što možemo zahvaliti futurološkoj viziji ovog istaknutog prosvjetitelja.