Relatywizm aksjologiczny a edukacja w społeczeństwie ponowoczesnym - Janusz Maj (Jan Dlugosz University, 2013)
Zależności między społeczeństwem ponowoczesnym i edukacją opisuję na podłożu koncepcji pluralizmu wartości. Odwołując się do relatywizmu aksjologicznego, ukazuję uwarunkowania społeczne oraz ich konsekwencje dla realizowania celów, modeli i zadań edukacyjnych w czasach ponowoczesnych. Natomiast w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, na czym oprzeć aksjologię edukacji oraz podmiotowość i tożsamość współczesnego człowieka w zmieniającej się rzeczywistości, sięgam do myśli ﬁlozoﬁcznej Ch. Taylora i tradycji hermeneutycznej.