КЛІНІЧНИЙ ВИПАДОК ВРОДЖЕНОЇ МАЛЬФОРМАЦІЇ ЛЕГЕНЕВИХ ДИХАЛЬНИХ ШЛЯХІВ У НОВОНАРОДЖЕНОГО - І. Логінова; О. Черній (Bukovynian State Medical University, 2024)
Однією з численних причин респіраторного дистресу, який спостерігається у близько 7 % дітей в ранньому неонатальному періоді, є вроджена мальформація легеневих дихальних шляхів (Congenital pulmonary airway malformation, CPAM). У статті представлений опис клінічного випадку СРАМ у новонародженого, який супроводжувався ознаками дихальної недостатності тяжкого ступеня з перших годин життя дитини. Перебіг захворювання в періоді новонародженості був ускладнений повторним виникненням пневмотораксу, розвитком пневмонії та гіпоксично-ішемічного ураження центральної нервової системи. Проаналізовані клінічні особливості перебігу захворювання, їх кореляція з результатами лабораторних та інструментальних досліджень. Наведені результати рентгенологічного обстеження органів грудної клітки в динаміці та мультидетекторної спіральної комп'ютерної томографії легень. Представлений клінічний випадок свідчить, що вроджена патологія легень, зокрема СРАМ, у неонатальному періоді протягом тривалого часу може бути нерозпізнаною причиною респіраторного дистресу. З метою своєчасної діагностики цього захворювання доцільно передбачити в комплексному обстеженні дитини не лише рентгенологічне дослідження органів грудної клітки, яке на початковому етапі не завжди є інформативним, а також проведення комп'ютерної томографії легенів. Оптимізація вибору діагностичних заходів сприяє підвищенню ефективності лікування, у тому числі хірургічного, та уникненню розвитку можливих ускладнень, покращує прогноз щодо життя та здоров'я дітей із зазначеною патологією.