Освітологічні аспекти розвитку інтелектуального потенціалу нації: якість вищої освіти в Україні - О. Мельниченко (Borys Grinchenko Kyiv Metropolitan University, 2022)
Стаття присвячена проблемі формування інтелектуального потенціалу суспільства завдяки системі вищої освіти та її якості. Автор розглядає чинники, механізми, рівні та етапи форму- вання інтелектуального потенціалу суспільства, а також взаємозв'язок між поняттями інте- лектуального потенціалу суспільства та інтелектуальною культурою, інтелектуальним капі- талом і науковим капіталом. Окрема увага приділена ролі університетської освіти в процесі формування інтелектуального потенціалу суспільства та забезпеченні якості навчання. Автор аналізує ефективність викладання інтегрованого, міждисциплінарного курсу «Освітологія» для розвитку інтелектуального потенціалу майбутніх фахівців сфери освіти, підкреслює його теоретичне та практичне значення для розуміння сфери освіти у її динамічному розвитку та сприяння формуванню знань про здобутки та суперечності у теорії та практиці функціону- вання сучасних освітніх систем. Визначається вклад вивчення курсу «Освітологія» в дослідження поняття «інтелектуального потенціалу» як здатності соціальної системи реалізувати свої можливості, а також як характеристики його впливу як чинника створення конкурентоспро- можного суспільства.