بررسی تأثیر آموزش بر اساس مدل اعتقادی بهداشتی بر رفتارهای پیشگیری کننده از بارداری ناخواسته - محمود کریمی; ایرج ضاربان; علی منتظری; فرخنده امین شکروی (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه: تقریباً تمام زنان در سنین باروری در معرض خطر بارداری ناخواسته هستند و کاهش میزان بارداری های ناخواسته یکی از اولویت های کاری کارکنان بهداشتی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر آموزش بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای پیشگیری کننده از بارداری ناخواسته در زنان دارای بارداری پر خطر قبلی زرندیه انجام شد. روشکار: این مطالعه مداخله ای شاهددار در سال 1311 بر روی 17 زن 11-41 ساله شوهردار و تحت پوشش مرکز بهداشت زرندیه انجام شد. نمونه گیری به روش چند مرحله ای تصادفی انجام شد و 44 نفر در گروه آزمون و 41 نفر در گروه شاهد قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه طراحی شده بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بود که پس از انجام روایی و پایایی، در اختیار افراد قرار گرفت. بر اساس اطالعات به دست آمده از پیش آزمون، برنامه آموزشی طراحی و برای گروه آزمون اجرا شد. سه ماه بعد از مداخله، ارزیابی ثانویه با استفاده از همان پرسشنامه اولیه انجام و اطالعات گردآوری شده با آزمون های آماری تی مستقل، تی زوجی و کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان p کمتر از 1/11 معنی دار در نظر گرفته شد. یافتهها: میانگین نمره آگاهی، رفتارهای پیشگیری کننده از بارداری ناخواسته و تمام اجزاء مدل اعتقاد بهداشتی قبل از مداخله آموزشی در حد متوسط بود، ولی پس از مداخله آموزشی بین دو گروه آزمون و کنترل در همه متغیرهای ذکر شده به جز موانع درک شده اختالف معنی داری مشاهده شد )p>1/11(. همچنین میزان استفاده از روش منقطع در گروه آزمون از 41% به 1/51% کاهش یافت. نتیجهگیری: برنامه آموزش بهداشت طراحی شده بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی برر رفتارهرای پیشرگیری کننرده از بارداری ناخواسته در زنان مورد مطالعه تأثیر مثبتی داشت و می تواند نقش مرثثری در کراهش میرزان برروز برارداری ناخواسته داشته باشد