Leisure time, occupational, domestic, and commuting physical activity of inhabitants of the Czech Republic aged 55-69: Influence of socio-demographic and environmental factors [Pohybová aktivita obyvatel České republiky ve věku 55-69 let prováděná v rámci volného času, zaměstnání, v domácnosti a při přesunech: Vliv socio-demografických a environmentálních faktorů] - Jana Pelclová; Jana Vašíčková; Karel Frömel; Ivana Djordjevic (Palacky University, 2009)
BACKGROUND: The assessment of multiple domains of physical activity is considered to be necessary for global physical activity surveillance and might be useful for the recognition of the effects of physical activity on health. OBJECTIVE: The aims of this study were twofold: firstly to analyze moderate physical activity and walking within the leisure time, domestic, occupational and transport related domains of the inhabitants of the Czech Republic aged 55-69, and secondly, to investigate the socio-demographic and environmental factors which can influence meeting physical activity recommendations in leisure time, domestic, occupational and transport related domains. METHODS: The long version of the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) was used to assess physical activity in 320 randomly selected inhabitants of the Czech Republic aged 55-69. They also answered additional questions on socio-demographic and environmental factors. RESULTS: Meeting moderate physical activity recommendations was significantly associated with elementary education, the age group 55-59 (compared to the age group 65-69), living in a house and non smoking whereas the likelihood of meeting the walking recommendation was connected only with having an occupation. Different socio-demographic and environmental factors were associated with moderate physical activity and walking within different domains. CONCLUSIONS: These factors should be taken into consideration, particularly when creating a successful PA promotion strategy tailored to Czech national specifics. [VÝCHODISKA: Výzkum pohybové aktivity z hlediska odlišných oblastí života se jeví jako přínosný pro celosvětové komparační studie a pomáhá detailněji zjišťovat efekt pohybové aktivity na zdraví člověka. CÍLE: Cíle této studie byly dva: za prvé analyzovat středně zatěžující pohybovou aktivitu a chůzi v rámci pohybových aktivit prováděných ve volném čase, v domácnosti, v zaměstnání a při přesunech u obyvatel České republiky ve věku 55-69 let a za druhé zjistit, které socio-demografické a environmentální faktory mohou mít vliv na plnění doporučení k pohybové aktivitě prováděné ve volném čase, v domácnosti, v zaměstnání a při přesunech. METODIKA: Dlouhá verze mezinárodního dotazníku k pohybové aktivitě (IPAQ) byla využita pro zjištění pohybové aktivity u 320 náhodně vybraných obyvatel České republiky ve věku 55-69 let. Respondenti také zodpověděli doplňkové otázky vztahující se k socio-demografickým a environmentálním faktorům. VÝSLEDKY: Plnění doporučení k středně zatěžující pohybové aktivitě bylo spojeno se základním vzděláním, věkem 55-59 let (při srovnání s věkem 65-69), bydlením v rodinném domku a nekuřáctvím, zatímco významným faktorem pro plnění doporučení k chůzi byl pouze faktor zaměstnání. Odlišné socio-demografické a environmentální faktory významně ovlivňují plnění doporučení k pohybové aktivitě při zkoumání pohybové aktivity ve volném čase, v domácnosti, v zaměstnání a při přesunech. ZÁVĚRY: Tato zjištění je potřeba brát v úvahu, zejména pokud by měla být, s ohledem na česká specifika, vytvořena úspěšná strategie na podporu pohybové aktivity u lidí předdůchodového a důchodového věku.]