Scorurile prognostice a riscului de mortalitate la pacienții din lista de așteptare pentru transplantul hepatic - Veronica Spinei; Eugen Tcaciuc; Elina Berliba; Adela Ţurcanu; Natalia Taran; Grigore Ivancov; Adrian Hotineanu; Diana Buga; Victor Pîrvu; Angela Peltec (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
La nivel mondial prevalența patologiei hepatice este în creștere semnificativă în ultimul deceniu, înregistrând în Rep. Moldova o rată de 75% din decese cauzate de patologia tractului gastro-intestinal. Tratamentul medicamentos administrat în hepatite cronice și ciroză hepatică are funcția de a stopa evoluția bolii și de a ameliora simptomatica, dar nu de a trata definitiv boala. Așadar, cea mai eficientă metodă de tratament este transplantul hepatic. Pentru stratificarea pacienților incluși în lista de așteptare pentru , au fost introduse câteva scoruri, care evaluează care sunt șansele de a obține un organ . Astfel, ne-am propus să evaluăm multitudinea de scoruri prognostice, pentru a le alege pe cele mai reprezentative și mai eficiente în vederea studierii eficienței or în prognoza mortalității pe termen scurt. În urma analizei literaturii de specialitate, MELD s-a dovedit a fi mai eficient și mai exact în prognozarea mortalității la 3 luni în comparație cu scorul Child-Pugh, care are totuși o precizie indiscutabilă în stabilirea severității patologiei hepatice. Totuși, parametrii calculați de MELD nu sunt suficient de eficienți în prezența complicațiilor cirozei hepatice. Așadar, precizie mai bună au demonstrat-o scorurile MELD-Na și MELD-AS, ce au inclus în calcul și hiponatremia și prezența ascitei, care sunt factori predictivi în evoluția cirozei hepatice. Scorul iMELD (ce are în vederea și vârsta pacienților) a prezentat rezultate bune, luând în considerație că vârsta înaintată prezintă în sine un factor de risc esențial. Mai puțin eficiente s-au dovedit a fi UKELD și upMELD.