Pamięć i tożsamość w nauczaniu historii - Pańko Grażyna (University of Wrocław, 2021)
Autorka zwraca uwagę na fakt, że celem pracy nauczyciela jest doprowadzenie do zrozumienia przez uczniów dawnych i współczesnych wydarzeń i zyskanie przekonania, że przeszłość pomaga zrozumieć świat, w którym żyją, a także unikać popełniania błędów w przyszłości. Określenie zasobów treści i umiejętności zawiera podstawa programowa, ale to nauczyciel decyduje, kiedy i w jaki sposób wprowadzi je do nauczania konkretnej grupy młodzieży.