INSTRUMENTELE DE ANALIZĂ STRUCTURALĂ A SPAŢIULUI REPREZENTAŢIONAL: ANALIZA SIMILITUDINII - USM ADMIN (Moldova State University, 2013)
Analiza de similitudine redă o tehnică de analizare a datelor care vizează revelarea structurilor subiacente din peri- metrul unui câmp reprezentaţional. Ea este instrumentul investigaţional care oferă posibilitatea evidenţierii legăturilor puternice existente între itemii asocierilor libere, între răspunsurile la un chestionar de caracterizare sau între unităţile de numărare decupate pe parcursul unei analize de conţinut. Punând-o în aplicare, specialiştii pot observa că două cons- tructe ideatice sunt cu atât mai aproape una de alta cu cât un număr tot mai mare de subiecţi le vor aborda de aceeaşi manieră. Nefiind ,,o măsură sau un control al centralităţii" (expresia lui J.-C. Abric), instrumentul investigational vizat permite, totodată, formularea unor ipoteze incitative cu referire la componentele esenţiale a ceea ce poartă numele de ,,teorii ale simţului comun". Cuvintele-cheie: reprezentare socială, analiza structurală a reprezentării sociale, analiza similitudinii.