Proje Tabanlı Öğrenme Yönteminin Fen ve Teknoloji Derslerinde Uygulamaları Hakkında Öğretmen ve Veli Görüşlerinin İncelenmesi - İsmail Kılıç; Mehtap Özel (Sakarya University, 2015)
Bu araştırmanın amacı, İlköğretim 2. Kademe Fen ve Teknoloji derslerinde Proje Tabanlı Öğrenme yönteminin uygulanma sürecini öğretmen ve veli görüşleri bakımından incelemektir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum (vaka) çalışması ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verile- ri 11 Fen ve Teknoloji dersi öğretmeni ve 23 veliyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılarak elde edilmiştir. Veriler nitel araştırma yöntemlerindeki veri analiz metotlarından biri olan betimsel analize tabi tutularak araştırmanın bulgu ve sonuçları elde edilmiştir. Araştırmanın sonucunda öğretmen ve velilerin projeye kavramına dair ortak görüşlerinin, yeni bir ürün tasarlamak veya üretmek olduğu tespit edilmiştir. Çalışma grubundaki öğretmenlerin Proje Tabanlı Öğrenme yöntemini okullarda sınıf mevcutlarının kalabalık ve müfredatın çok yoğun olduğu olması gibi nedenlerden kaynaklanan sorunlar yüzünden bu yöntemi olarak uygulanabilir bulmadıkları anlaşılmıştır. Ayrı- ca öğretmenlerin projeleri değerlendirirken öğrencilerin göstermiş oldukları çabaları ölçüt aldıkları görülmüştür. Okulda proje konusunun seçimiyle başlayan proje süreçlerin diğer aşamalarının öğ- rencilerin evinde ailelerinin yardımıyla gerçekleştirildiği, ailelerin proje çalışmalarının öğrenciler için faydalı olduğunu düşündüğü, çocuklarını desteklediği görülürken bazı velilerin yüksek not kaygısı nedeniyle çocuklarının projelerini yaptıkları sonucuna ulaşılmıştır.