UNELE ASPECTE PSIHOLOGICE ALE SATISFACŢIEI ÎN MUNCĂ A CADRELOR DIDACTICE - USM ADMIN (Moldova State University, 2017)
Problematica privind satisfacţia în muncă este un subiect central în domeniul psihologiei organizaţionale, reprezentând o realitate psihologică care influenţează în mod direct individul, instituţia şi comunitatea profesională. Diferite realităţi ale spaţiului profesional, precum rezultatele muncii, performanţele, starea psihologică a beneficiarilor, sunt influenţate, indubitabil, de satisfacţia în muncă. În articol sunt prezentate o sinteză teoretică a factorilor determinanţi ai satisfacţiei în muncă şi rezultate empirice privind satisfacţia în muncă a cadrelor didactice din instituţiile medii de specialitate. În urma demersului experimental a fost atestată preponderenţa unui nivel mediu şi ridicat al satisfacţiei în muncă, iar dimensiunile asociate cel mai frecvent cu satisfacţia în muncă sunt colegii, supervizarea, natura muncii şi comunicarea. Cuvinte-cheie: satisfacţie în muncă, supervizare, salarizare, beneficii ale muncii, recompense, factori personali, factori organizaţionali.