Spojrzenie na misterium Eucharystii w dokumentach posoborowych i w Katechizmie Kościoła Katolickiego - Stanisław Czerwik (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1996)
prof. św. Czerwik, liturgista z Kielc i konsultor Kongregacji Rzymskiej "Of Culto...", zajmuje się tajemnicą eucharystyczną w dokumentach po Soborze Watykańskim II i w r "Katechizm Kościoła Katolickiego". Autor w pierwszej kolejności przygląda się panoramie miasta historyczne zmiany w przeżywaniu tajemnicy eucharystycznej. Opiera się tu przede wszystkim na nauczaniu Rady w tej sprawie. Następnie prof. Czerwik opowiada o budowie i drugim kulcie eucharystycznym nauczanie i dokumenty po Soborze. Wszystko to pozwala autorowi zademonstrować nowe elementy nauczania o Eucharystii, które wyłaniają się z Katechizmu Kościoła Katolickiego. Na koniec wyszczególniono pewne wnioski naukowe i propozycje duszpasterskie.