Edukacja dziecka z FASD w szkole - propozycje metodycznego działania - ograniczenia i możliwości - Marek Banach; Józefa Matejek (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2019)
Problematyka spektrum poalkoholowych zaburzeń płodu coraz powszechniej opisywana jest w literaturze przedmiotu. W artykule chcemy zwrócić uwagę na problemy i trudności związane z edukacją szkolną dziecka z FASD. Przedstawiamy w nim podstawowe zagadnienia związane z prenatalną ekspozycją na alkohol, przybliżamy zaburzenia, jakie towarzyszą temu zespołowi oraz zasady i strategie możliwe do zastosowania w pracy szkolnej z dzieckiem z FASD.