رشد و تکامل شنوائی، گفتار، زبان و شناخت از جنینی تا ۸ سالگی - لیلا جلیلوند کریمی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2019)
مقدمه و اهداف مطالعه روند تکامل شنوائی در انسان دانشی به نسبت جدید بشمار می آید. شنوائی نقش مهمی در رشد و تکامل، گفتار، زبان، یادگیری، حافظه و شناخت حتی در دوران جنینی ایفا می کند. هدف از این مقاله مروری  بررسی رشد و تکامل شنوائی، گفتار، زبان و شناخت از دوران جنینی تا ۸  سالگی است. مواد و روش ها در مطالعه حاضر مقالات منتشرشده طی سالهای ۱۹۳۲ تا ۲۰۱۶ در زمینه رشد و تکامل سیستم شنوائی، گفتار، زبان، سیستم عصبی، حافظه، سیستم لیمبیک و یادگیری در بانکهای اطلاعاتی Pubmed، Elsevier، ScienceDirect،  Springer،Scopus، ISI، Google Scholar و  Wiley و با واژه های کلیدی تکامل شنوائی، تکامل سیستم عصبی، تکامل حافظه، رشد گفتار ، رشد زبان، تکامل یادگیری و شناخت مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها برخلاف بینائی، تجربۀ شنوائی پیش از تولد آغاز شده و رشد و تکامل آن همگام با تکامل شناخت، زبان و گفتار تا سالها پس از تولد ادامه می یابد. نتیجه گیری حافظۀ شنیداری جنین در کسب مهارتهای زبانی آتی نقش مهمی ایفا می کند. همچنین شنوائی در شکل گیری رشد طبیعی زبان، گفتار، حافظه، یادگیری و شناخت اهمییت بسزائی دارد.