Формування у дітей дошкільного віку уявлень про "мужні" професії - Олена Гнізділова; Юлія Дубовик (Hryhorii Skovoroda University in Pereiaslav, 2022)
Мета. Розкрити важливість формування у дітей дошкільного віку уявлень про «мужні» професії, висвітлити результати діагностики стану обізнаності дітей дошкільного віку з їх представниками, проаналізувати та підібрати доцільні засоби виховного впливу в процесі ознайомлення дітей з «мужніми» професіями в закладі дошкільної освіти. Методи і методики. У дослідженні використані теоретичні (аналіз, порівняння і узагальнення), емпіричні (спостереження, бесіда) та статистичні методи (первинна статистика). Вибірка склала 108 дітей старшого дошкільного віку, з яких 55 хлопчиків і 53 дівчини. Результати. Здійснено аналіз нормативних документів, що регламентують зміст формування уявлень у дошкільників про працю дорослих (Базовий компонент дошкільної освіти, чинні освітні програми для дітей дошкільного віку «Соняшник», «Впевнений старт», «Стежинки у Всесвіт», «Дитина», «Українське дошкілля», «Світ дитинства» тощо). З'ясовано, що більшість програм орієнтують вихователів на формування у дітей системи уявлень про різноманітність професій та виховання поваги до виробничої діяльності людей, проте «мужні» професії автори програм розкривають поверхнево. Виділено освітню програму Дитина» і програму «Впевнений старт», у змісті яких спостерігається підвищена увага до трудового виховання дітей. Виявлено, що діти дошкільного віку проявляють високий інтерес до представників «мужніх» професій та їх професійних дій. До найважливіших професій у переважній більшості діти віднесли героїчні, «мужні» професії, які пов'язані з охороною та порятунком людей. Розглянуто вплив статі на вподобання дітей до вибору певної професії. Проаналізовано сучасні засоби ознайомлення дітей дошкільного віку з їх представниками. Висновки. Зазначено, що більшість дітей гендерно маркують професії пов'язуючи певну професію з статтю її представника. Діагностовано зміну світоглядних позицій у виборі «мужніх» професій у дівчат. У статті констатовано поверхневу обізнаність дітей дошкільного віку з «мужніми» професіями. Виділено критерії сформованості уявлень у дошкільників про «мужні» професії. Рекомендовано перелік дитячих книг, дидактичних ігор, мультфільмів, які доцільно використовувати з дошкільниками з метою ознайомлення їх зі світом «мужніх» професій.