Przygotowanie do starości jako zadanie jednostek i zbiorowości - Krzysztof Juszczak (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2012)
Demograficzne zjawisko starzenia się społeczeństwa polskiego, obok wyraźnego wzrostu zainteresowania okresem starości zarówno w aspekcie jednostkowym, jak i z punktu widzenia społecznego, wiąże się z koniecznością intensyfikacji działań służących przygotowaniu do starości. Długotrwałe zaniedbania w edukacji na rzecz starości powodują utrwalenie negatywnych zachowań u osób w podeszłym wieku. Stąd, należy szukać dróg prowadzących do zmiany własnej (obecnej lub przyszłej) przestrzeni życiowej na lepszą, dróg prowadzących do starości w swej istocie pożądanej. Celem niniejszej jest ukazanie przygotowania do starości jako istotnego zadania jednostek i zbiorowości. Ponadto, autor ma nadzieję, iż przedstawione w opracowaniu treści staną się przyczynkiem do przemyśleń odnośnie gotowości do kształtowania przez Polki i Polaków własnej przyszłości, a przede wszystkim gotowości do przejęcia odpowiedzialności za siebie w okresie starości.