Spedbarn skal sove på rygg - en epidemiologisk suksesshistorie - Nina Øyen (Norsk Forening for Epidemiologi, 2007)
Foreldre redder mer enn 100 spedbarn hvert år i Norge fordi de lar dem sove på ryggen. Medisinsk fødselsregister har vært sentral i å vise at krybbedød økte allerede på slutten av 1970-tallet, at økningen skyldtes den populære sovestillingen mageleie, at ryggleie hindrer krybbedød, og at vi fortsatt må overvåke hyppigheten av krybbedød og forekomsten av risikofaktorene i spedbarnspopulasjonen. Epidemiologiske studier danner det viktigste bevisgrunnlaget for årsaken til krybbedød.