IMPORTANŢA ACTIVITĂŢILOR EXTRACURRICULARE ÎN PREVENIREA ŞI CORECTAREA ABANDONULUI ŞCOLAR - USM ADMIN (Moldova State University, 2014)
A fi profesor în societatea contemporană presupune asumarea unei responsabilităţi deosebit de mari. A fi profesor presupune transmiterea eficientă de informaţii din domeniul de specialitate al acestuia destinate elevilor săi. De aseme- nea, a fi profesor eficient presupune stabilirea unei relaţii pozitive cu elevii săi, construită pe încredere reciprocă, coo- perare, empatie şi interes educaţional. Acest ultim aspect menţionat presupune acordarea de sprijin pentru problemele cu care se confruntă elevii în încercarea lor de a le rezolva cât mai eficient. În acest sens, pentru numeroşi elevi, aban- donul şcolar poate reprezenta o foarte mare problemă, deoarece aceasta poate crea premisele eşecului educaţional şi în viaţă. Astfel, profesorii au un rol extrem de important în motivarea şi încurajarea elevilor în a rămâne în sistemul edu- caţiei formale, în acord cu particularităţile lor. În prezentul articol vom încerca să analizăm câteva aspecte referitoare la principalele modalităţi prin care profesorii îşi pot ajuta elevii să-şi depăşească dificultăţile legate de părăsirea timpurie a şcolii, respectiv să rămână în sistemul educaţional până la absolvirea cu diplomă a ciclului şcolar început. Cuvinte-cheie: abandon şcolar, activităţi extracurriculare, educaţie non-formală.