Relacije morfoloških varijabli i normalnih i patoloških konativnih karakteristika rukometaša - Veroljub Stanković; Julijan Malacko; Ivana Bojić; Jelena Ilić (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2013)
Cilj istraživanja je ispitivanje relacija morfoloških, normalnih i patoloških konativnih karakteristika rukometaša Prve rukometne lige Srbije. U istraživanju je primijenjen sistem od 51 varijable (23 antropometrijske, 16 normalnih konativnih i 12 patoloških konativnih varijabli). Podaci su prikupljeni na prigodnom uzorku (N=71) i obrađeni pomoću kanoničke korelacione analize. Rezultati pokazuju da između sistema antropometrijskih varijabli i sistema normalnih konativnih karakteristika postoji kanonička korelacija (Rc =0,80; p<0,00), a između sistema normalnih i patoloških konativnih karakteristika dobijene su dvije statistički značajne korelacije (Rc =0,69; p<0,00 i Rc =0,62; p<0,02). Rukometaši ektomezomorfnog tipa se karakterišu na jednom polu longitudinalnim mjerama a na drugom transverzalnom dimenzionalnošću obimom femoralne regije ako imaju povećane vrijednosti u konativnim varijablama, ekstraverti su i neanksiozni. Kod rukometaša koji su ljubazni i pažljivi prema drugima postoji porast skorova na depresivnosti kao i kod onih koji pokazuju izraženiju živahnost i impulsivnost i ekspresivnost. Rukometaši koji češće manifestuju dominantno, takmičarsko, asertivno ili čak agresivno ponašanje su anksiozniji, dok su oni koji su moralniji i više poštuju pravila su skloniji hipersenzitivnosti. Oni koji su neustrašiviji i avanturističkog duha imaju više skorove na opsesivnosti. Napeti, energični i nestrpljivi rukometaši češće razvijaju gastrointestinalnu konverziju, hipohondriju i fobičnost.