O RETROSPECTIVĂ ASUPRA RELAŢIEI DINTRE MOTIVAŢIE ŞI APTITUDINILE PROFESIONALE - Lidia COJOCARI; Veronica CAPAŢÎNĂ-DARII; Aurelia CRIVOI (Moldova State University, 2015)
Principalele motive în alegerea carierei militare sunt legate de caracteristicile vieţii socioeconomice (68%), şi numai 32% - de cele de profesie. Motivaţia studenţilor pentru cariera militară depinde de nivelul dezvoltării aptitudinilor pro- fesionale şi de condiţiile concrete. Relaţie pozitivă a fost stabilită între: motivaţie şi scalele Realist, Convenţional ale Inventarului de Interese şi testele Aptitudine numerică, Aptitudine spaţială ale Bateriei Factoriale la studenţii motivaţi pentru cariera militară (clasterul I); motivaţie şi scalele Artistic, Social ale Inventarului de Interese şi testele Fluenţă Verbală ale Bateriei Factoriale la studenţii orientaţi spre caracteristicile vieţii socioeconomice (clasterul II). A REVIEW ON THE RELATIONSHIP BETWEEN THE MOTIVATION AND PROFESSIONAL SKILLS The main reasons for the military career choice are linked to socio-economic characteristics of life - 68%, and 32% - of the profession. The motivation of students with military profile depends on the development of professional skills and specific conditions. The positive relationship has been established between: Realistic motivation scales, Conventional Interest Inventory and Numerical Aptitude tests, Aptitude Battery space to motivated students for a military career (cluster I); Artistic mo- tivation scales, Social Interest Inventory and Battery oral fluency tests to students oriented to socio-economic characte- ristics of life (cluster II).